Općina od 300-ak duša...

24.11.2014.

Nisam sigurna da li bih se smijala ili zgrozila nad današnjim dnevnim vijestima o maloj istarskoj općini od ravno tristotinjak duša. Eto jadni oni - bez poticaja (a ispada da nitko nije nezaposlen jer ih je ostalo ono nešto penzića) će propast. Još se hvale kako im načelnik volontira već godinama. Znači - ili radi neki unosni posao, ali je onda upitna satnica kojom odrađuje svoje mjesto prvog čovjeka općine ili ?

Kao prvo - kako može postojati tako malena jedinica lokalne uprave? A očito može. To je valjda još iz doba Tuđmana i njegove megalomanske podijele države (gdje se u tom trenutku moralo u svakom sjedištu općine otvoriti pošta i benzinska kao i stanica prve pomoći, kao i povezati mjesto sa obližnjim gradom gradskom linijom bez obzira na troškove. I broj putnika. Obično u onim glomaznim polu-hrđavim busevima sa 50-ak sjedišta.

S vremenom se poštanski sustav optimirao, pa pozatvarao male urede razbacane po cijeloj lijepoj našoj. I dio benzinskih je otišao na bubanj. Stanice hitne pomoći još su se tu i tamo (u onim bogatijim općinama) opstale sufinanciranjem lokalne uprave.

Što hoću reći? Zar je normalno da država odnosno naši nesigurni političari više ne skrešu taj broj malih općinica koje samo stvaraju minuse, a lokalnom stanovništvu dozvole da pripajanjem nekom većem središtu dobiju bolju zdrastvenu, društvenu i socijalnu skrb?

Imam ja u istom kontekstu i priču o broju biračkih mjesta. Tako i jednom našem seocetu, na birališnom mjestu od ravno 30 punoljetnih birača, od kojih prosječno na izbore izađe nekih desetak (to do mise, a poslije nitko), po svim pravilima sjedi biračko tijelo od 4 (ili više?) osoba koje za to primaju onu famoznu dnevnicu + jedna koji dobije više jer je predsjednik dotične komisije. I nešto nezavisnih promatrača koji se pak financiraju iz nekih drugih izvora. Eto vam gdje lova curi...

A HBOR i poimanje njihovog managementa o smanjenju primanja, bonusima i troškovima reprezentacije - e na tu bi se temu mogao napisati doktorat... headbang



<< Arhiva >>