Priča o Kiklopu... oliti Nives C.

08.09.2013.

Razmišljala sam da li da pišem ili ne o Nives Celzijus i razvoju tužbe vezane uz nagradu Kiklop.

Sad malo pojašnjenja za moje vjerne gastarbajtere: Nives Celzijus je gospođa nogometaša, sisata i lascivna dama koja je navodno u doba dok je bila gospodična posvađala (čak je bilo i tuče u svlačionici) dio tadašnje dinamove prve postave.

Ujedno je i pjevačica s upitnim rasponom glasa, no svi njezini spotovi bili su zapamćeni. Nemojte se zavarati da nije uspjela odraditi PR kako to radi horda ljudi zaposlenih oko Lady Gage ili Rihanne.

No, mislili mi išta ili ništa od gospođinom IQ, osobno ga smatram jako visokim. Natprosječno visokim.

Kada je njezin suprug Nogometaš krenuo u Dojče pečalbu, u nekoliko se dana izdigla iz mase VIP lože gospođa - gospođica manekenki i postala faca na njemačkom tiskovnom nebu. I to ne nekom žutilu. O ne ne...

Uglavnom, žena je u jednom trenutku napisala knjigu o svojoj mladosti, začinivši ju skicama iz djetinstva (navodno ju je zlostavljao otac). I onda je neki promoćudni nakladnik to sve digao na treću potenciju, pa je dotično literalno djelo dospjelo na svaki seoski kiosk. I kako to već biva - svaka se dobrodržeća bakica borila da ju pročita. Ili barem kupi. Da li su ju svi baš i pročitali - to bi sad bilo upitno.

No, da se vratimo na Kiklopa. Kiklop je godišnja nagrada pulskog Sajma knjiga koji se isto kao takav etablirao na našem hrvatskom skromnom kulturnom nebu. Da vam sad nabrajam tko je sve dobio Kiklopa - neću. Jer ruku na srce, niti ne znam niti sam zapamtila iole jednog hrvatskog književnika. Jok.

Uvjet za dobivanje Kiklopa je broj prodanih primjeraka književnog djela.

Sada vam je jasno što se desilo prije tih desetak (ili mrvicu manje) godina? Gospođa Drpić je prodala najveći broj primjeraka i kao takva je morala dobiti dotični kipić (i valjda neke pare).

A ne ne... sad su se digli stručnjaci za književnost, isti oni književnici povrijeđenog ega (što im se knjige prodaju u nakladama od stotinjak komada), organizatori...

Uglavnom, da skratim - nagradu Kiklop su te godine ukinuli, gopođa Dripić je tužila dotične organizatore, te je puževim korakom kroz naše sudstvo stigla zaslužena presuda u njezinu korist.

Pa su se opet digli duhovi književnika....

Osobno se zalažem za stručnost. Ako si u nečemu stručnjak, onda se drži svojeg znanja. No, ako govorimo o umjetnosti kao takvoj - tanka je linija između netalentiranog stručnjaka i talentiranog i javnosti zanimljivog amatera ili laika.

Ista se prašina digla nekoliko puta oko Severinine glume u kazalištu. No, ruku na srce - koliko je drugih predstava prošlo, a da ih nitko nije pogledao, komentirao ili se publika tukla za ulaznice???

<< Arhiva >>